Solihull Motorway Service Area

New Junction

As part of the process of designing the new access Junction, a number of criteria were identified which needed to be considered. These included the need to:

  • Achieve a safe entry and exit from the Motorway, including integration with the Smart Motorway Systems;
  • Ensure that all vehicles accessing the MSA do so from the Motorway Network and that there is no vehicle access from local roads;
  • Limit visual and other impacts on nearby villages (Bickenhill, Catherine de Barnes and Hampton in Arden);
  • Limit the impact on Aspbury Copse;
  • Limit the impact on Walford Hall Farm (Grade II* Listed Building), and
  • Ensure that the proposals do not prejudice the future delivery of emerging proposals for growth to the north of the A45, known as UKC.

The Junction design has been developed to meet the criteria set out above – this is shown on the plan to the right.

The new Junction would serve only traffic on the Motorway Network and would only provide access to the new MSA. A short link road would connect the new Junction with the MSA, passing below Solihull Road (which would be raised in height) – see computer generated image. There would be no vehicle access to the MSA from Solihull Road or other local roads.

Discussions are ongoing with the Highways England and Solihull Council Highways to ensure that all safety and operational issues are fully addressed.

What has changed since 2009?

The proposed MSA access Junction has been relocated to a position just north of Solihull Road. This will involve the raising of Solihull Road to enable traffic to pass beneath it thus avoiding any connection.